Suroviny
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce hrachové mouky
- sůl
- pepř
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky majoránky
- (česnek)
Postup
Hrachovou mouku rozmícháme v trošce studeného vývaru nebo vody. Zbylý vývar přivedeme k varu a vmícháme do něj namočenou mouku. Osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín a případně prolisovaný stroužek česneku. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Na závěr vmícháme majoránku a můžeme servírovat.
Poznámky
Nemám ráda polotovary a zpracované výrobky, takže u mě nenajdete polévky z pytlíku a podobné „lahůdky“. Pokud ale sáhnete po hrachové mouce, která obsahuje jen a pouze rozemletý žlutý hrách, a použijete domácí zeleninový vývar, máte za chvilku připravenou vydatnou krémovou polévku plnou bílkovin, na kterou ty komerční ze sáčku mohou jen závistivě koukat.