Suroviny
- 1 lžíce oleje
- 3-5 stroužků česneku (záleží, jak moc silnou česnečku máte rádi)
- 1.5 litru vody nebo zeleninového vývaru
- 50-75 g bramborových vloček (Adveni) nebo instantní bramborové kaše
- 1/3 lžičky drceného kmínu
- sušené nebo čerstvé polévkové bylinky (celerová nať, libeček, pažitka, petrželka)
- sůl
Postup
V hlubokém hrnci rozehřejeme olej, přidáme na něj prolisovaný česnek a na mírném plameni opékáme, až se česnek rozvoní (pozor, nesmí se spálit!). Orestovaný česnek zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Pomalu přisypáváme bramborové vločky a intenzivně mícháme, nejlépe metličkou, aby nevznikly hrudky. Přidáme polévkové bylinky, osolíme, za občasného zamíchání 5 minut povaříme a můžeme podávat.
Poznámky
Bramborové vločky vyrábí např. firmy Provita. Je možné je koupit ve zdravých výživách nebo velkoobchodech (např. Profi koření). Tvoří základ instantních bramborových kaší, ale na rozdíl od nich neobsahují žádné další přísady. Obecně nejsem zastánce instantního čehokoli, ale na rychlé vaření, třeba na cestách, jsou skvělé. Podobně poslouží i instantní bramborová kaše, zejména ty obyčejnější, často privátní značky supermarketů, obsahují pouze bramborové vločky, sůl a (bohužel) trochu aditiv.
Množství bramborových vloček závisí na tom, jak hustou polévku chcete připravit. Přisypávejte je proto po částech, až než dosáhnete požadované hustoty.