Suroviny
- 1 malá cibule
- 2 lžíce oleje
- 500 g rajčatové passaty (nebo velký rajský protlak)
- 1.5 litru vody
- 1 malý bobkový list
- špetka tymiánu
- 3 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 2 hřebíčky
- sůl
- cukr
- 75 g jáhel
- 2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění (např. Doves farm bílá bez lepku)
Postup
Na oleji krátce orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Zalijeme vroucí vodou a passatou nebo protlakem. Přidáme všechno koření (vkládám ho do vajíčka na sypaný čaj) a jáhly, které jsme předtím alespoň třikrát spařili vroucí vodou. Osolíme, přivedeme k varu a přilijeme mouku rozmíchanou v trošce studené vody. Přiklopíme pokličkou a za občasného zamíchání vaříme 15 minut. Poté vyndáme vajíčko s kořením, podle chuti osolíme a osladíme a můžeme servírovat.
Poznámky
Pokud chcete polévku řidší, můžete vynechat mouku na zahuštění, případně část polévky odebrat, i s jáhlami rozmixovat, a přidat ke zbytku.