Suroviny
- 1 hrnek červené čočky
- 1 větší cibule
- rajčatový protlak
- několik stroužků česneku nebo česneková pasta
- asi 2 cm nastrouhaného zázvoru (zázvorem nešetříme)
- 1.5 lžičky římského kmínu
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Červenou čočku propláchneme a necháme hodinu namočenou. Máčet se nemusí, ale lépe si pak drží červenou barvu.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín a nastrouhaný zázvor a necháme krátce zarestovat spolu s cibulí. Přidáme okapanou čočku, rajčatový protlak, pokrájený česnek (pokud použijeme česnekovou pastu se solí, přidáme ji až na konci) a zalijeme vodou. Vaříme do změknutí čočky, asi 15-20 minut. Když je čočka měkká, přidáme sůl a pepř podle chuti.
Poznámky
Vařila Martina. Volná inspirace z blogu Veganotic – Nejoblíbenější polévka z červené čočky.