Suroviny
- 100 g slzovky
- 1 hrnek hnědé čočky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 brambory
- 1 sáček zeleniny mrkev-hrášek-kukuřice (400 g)
- další zelenina dle chuti a možností: petržel, celer, květák, brokolice, cuketa, pórek…
- polévkové bylinky: libeček, celerová nať, petrželka
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka nebo pažitka
Postup
Slzovku předem namočíme, nejlépe přes noc. Druhý den slijeme, zalijeme čerstvou vodou, osolíme a uvaříme doměkka (asi 50 minut). Do vývaru můžeme přidat polévkové bylinky, slzovka tak získá lepší chuť.
Čočku také předem namočíme a necháme přes noc nebo alespoň dvě hodiny nabobtnat.
Na rozpáleném oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme scezenou čočku, na kostičky nakrájené brambory a veškerou zeleninu. Zalijeme asi 1.5 litru vody, osolíme, opepříme, přidáme polévkové bylinky a vaříme asi 30 minut. Na posledních 5 minut vmícháme uvařenou slzovku. Před podáváním ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Poznámky
Slzovka (Jobovy slzy) je bezlepková obilovina, na pohled trochu podobná ječmenu. Má vysoký obsah bílkovin, vitamínů a minerálů. Pro své čisticí a detoxikační účinky se často používá v čínské medicíně. Jen pozor na dávku, doporučené jsou maximálně čtyři lžíce denně, abyste to s tou detoxikací nepřehnali :).
Slzovka vyžaduje delší dobu vaření, proto jí vařím větší množství najednou a přidám ji do více jídel nebo část zamrazím.