Suroviny
- 3/4 hrnku čočky
- 1 větší cibule
- 2 malé nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 brambora
- 1 kostka zeleninového bujonu
- olej
- sušená majoránka
- 2 stroužky česneku
- petrželka
volitelně:
- polenta na zahuštění (cca 2 lžíce)
Postup
Čočku namočíme a necháme přes noc nebo alespoň dvě hodiny nabobtnat. Na oleji osmahneme cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme scezenou čočku a na kostičky nakrájenou bramboru, asi 1.5 litru vody, kostku bujonu, majoránku (tou nešetříme) a česnek a vaříme 45 minut. Můžeme zahustit instantní polentou. Na závěr ozdobíme čerstvou petrželkou.
Polévka je opravdu hustá a sytá, obzvlášť pokud ji zahustíme polentou.
Poznámky
Převzato z Albert magazínu 10/2013, upraveno.