Úvod
Bezlepková a bezmléčná dieta neznamená nutnost vzdát se pudinku. Obyčejnější značky pudinkových prášků jsou obvykle lepkové, ale i v běžných obchodech se dají sehnat bezlepkové varianty. Pudink lze uvařit v jakémkoli rostlinném mléce, jak instantním (např. Zajíc), tak v krabicovém (např. Alpro). Několikrát se mi stalo, že mi pudink do druhého dne zřidl. Pokud ho vařím dopředu, dávám proto obvykle jen 450 ml mléka.
Nejlepší a nejkvalitnější pudink, který jsem kdy potkala, jsem si přivezla z Německa. Jedná se o značku Ruf. Pudink je po uvaření krásně hustý (i druhý den), má výraznou barvu a skvělou chuť. Nedávno jsem tuto značku objevila i v Tescu, na první ochutnání se mi pudink zdál velmi dobrý, možná i stejně kvalitní jako ten pravý německý.
Výrobci a značky
Amylon – Amylon puding vanilkový bez lepku, Amylon BIO puding meruňkový bez lepku, pozor – Amylon puding jogurtový obsahuje mléko
V našem portfoliu se nachází celá řada výrobků, která dle receptury neobsahuje pšeničnou mouku ani další složky obsahující lepek – tzv. potraviny přirozeně bezlepkové.
Nepovažujeme se ovšem za výrobce potravin pro zvláštní výživu a své výrobky takto neoznačujeme a na obsah lepku netestujeme.
Při stávajícím strojním a technologickém vybavení a sortimentu výrobků nejsme v současné době schopni zajistit výrobu přirozeně bezlepkových výrobků na oddělené výrobní lince. Tím, že zpracováváme i pšeničnou a žitnou mouku, existuje za současných podmínek a dodržení všech kvalitativních standardů vždy jisté, i když nepatrné, riziko, že se stopové množství mouky může dostat i do výrobku, který běžně mouku obsahovat nemá.
Dle požadavků evropské legislativy o označování potravin jsme se rozhodli uvádět na naše výrobky větu upozorňující na možný výskyt alergizujících složek.
Z výše uvedených důvodů neuvádíme, že naše výrobky jsou vhodné pro bezlepkovou dietu a tyto výrobky ani jinak v tomto smyslu marketingově nepodporujeme.
Na vysoké kvalitě a zdravotní nezávadnosti našich výrobků se tímto nic nemění.
Předem děkujeme za pochopení.
(staženo z www.oetker.cz ze sekce FAQ, 16.3.2013)