Pudinky

Úvod

Bezlepková a bezmléčná dieta neznamená nutnost vzdát se pudinku. Obyčejnější značky pudinkových prášků jsou obvykle lepkové, ale i v běžných obchodech se dají sehnat bezlepkové varianty. Pudink lze uvařit v jakémkoli rostlinném mléce, jak instantním (např. Zajíc), tak v krabicovém (např. Alpro). Několikrát se mi stalo, že mi pudink do druhého dne zřidl. Pokud ho vařím dopředu, dávám proto obvykle jen 450 ml mléka.

Nejlepší a nejkvalitnější pudink, který jsem kdy potkala, jsem si přivezla z Německa. Jedná se o značku Ruf. Pudink je po uvaření krásně hustý (i druhý den), má výraznou barvu a skvělou chuť. Nedávno jsem tuto značku objevila i v Tescu, na první ochutnání se mi pudink zdál velmi dobrý, možná i stejně kvalitní jako ten pravý německý.

 

Výrobci a značky

Amylon – Amylon puding vanilkový bez lepku, Amylon BIO puding meruňkový bez lepku, pozor – Amylon puding jogurtový obsahuje mléko

Dr Oetker Naturamyl
Dr Oetker Originál – pozor, příchuť čokoláda obsahuje aroma s lepkem a mlékem
Dr Oetker Premium – pozor, příchuť pravá vanilka smetanová obsahuje mléko
 
V Lidlu prodávají obyčejný pudink (značka Castello), který je také bezlepkový.
V Tescu mají pudinky značky Ruf, dle složení jsou opět bezlepkové.
Bezlepkové pudinky prodávají v DM drogerii (Alnatura) a Sparu (Spar Free From).
 
Vyjádření firmy Dr Oetker k obsahu lepku:
Firma Dr.Oetker je tradičním výrobcem širokého spektra výrobků pro domácí přípravu moučníků, dezertů, marmelád apod.
V našem portfoliu se nachází celá řada výrobků, která dle receptury neobsahuje pšeničnou mouku ani další složky obsahující lepek – tzv. potraviny přirozeně bezlepkové.
Nepovažujeme se ovšem za výrobce potravin pro zvláštní výživu a své výrobky takto neoznačujeme a na obsah lepku netestujeme.
Při stávajícím strojním a technologickém vybavení a sortimentu výrobků nejsme v současné době schopni zajistit výrobu přirozeně bezlepkových výrobků na oddělené výrobní lince. Tím, že zpracováváme i pšeničnou a žitnou mouku, existuje za současných podmínek a dodržení všech kvalitativních standardů vždy jisté, i když nepatrné, riziko, že se stopové množství  mouky může dostat i do výrobku, který běžně mouku obsahovat nemá. 

Dle požadavků evropské legislativy o označování potravin jsme se rozhodli uvádět na naše výrobky větu upozorňující na možný výskyt alergizujících složek.
Z výše uvedených důvodů neuvádíme, že naše výrobky jsou vhodné pro bezlepkovou dietu a tyto výrobky ani jinak v tomto smyslu marketingově nepodporujeme.
Na vysoké kvalitě a zdravotní nezávadnosti našich výrobků se tímto nic nemění.
Předem děkujeme za pochopení.
(staženo z www.oetker.cz ze sekce FAQ, 16.3.2013)

 

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *