Poslední aktualizace: 23.3.2018
V úplných začátcích vaření bez lepku, mléka a vajec jsem záhy zjistila, že to, co je nejtěžší nějak nahradit nebo obejít, jsou právě vejce. První pokusy o perník nápadně připomínaly gumovou podrážku, palačinky mohly sloužit k tréninku hodu diskem a cukroví se rozpadlo na prach. Začala jsem proto pátrat po internetu, čím vajíčka nahradit.
- psyllium – semena jitrocele indického bohatá na rozpustnou vlákninu, po smísení s vodou vzniká gel (sliz), který se chová podobně jako vaječný bílek
- mleté lněné semínko (melu si ho v mlýnku na mák) – stačí namočit na několik minut do vlažné vody, vytvoří se jemný gel připomínající vaječný bílek
- chia semínka – drobná semínka šalvěje hispánské, kromě toho, že mají vynikající výživové vlastnosti, mají také vysokou schopnost vázat na sebe vodu, po smísení s vodou vytvoří jemný gel, který se opět charakterem velmi podobá vaječnému bílku
- rozmačkaný banán – vynikající do buchet, koláčů a lívanců
- nastrouhané ovoce nebo zelenina (jablko, mrkev, cuketa, červená řepa) – těsto zvláční a zjemní, méně se drobí
- dětská přesnídávka
- cizrnová mouka – skvělá na obalování, do nákypů, na přípravu falešné vaječné omelety
- jemné tofu – do těst rozmixované s trochou vody, na "míchaná vajíčka" rozmačkané vidličkou
- černá sůl (kala namak) – je bohatá na sloučeniny síry, díky nimž voní podobně jako vajíčka. Je skvělá do pomazánek a slaných jídel
- prášek do pečiva – 1 sáček prášku do pečiva smícháme s ½ lžíce oleje a ½ lžíce vody
- droždí – 1 sáček instantního droždí rozpustíme v ¼ hrnku vlažné vody (pozor ale na výraznou chuť droždí)
- želatina – 1 sáček nahradí až tři vajíčka
- bramborový a kukuřičný škrob – např. do bramboráků, palačinek, lívanců, do vánočního cukroví a na obalovací těstíčka
- pudinkový prášek – v podstatě se jedná o škrob, je ideální do moučníků a tvarohových náplní
- sojová mouka – 1 polévkovou lžíci sojové mouky smícháme se třemi lžícemi vody
Nabízí se i řada komerčních produktů:
- Hraška (od firmy Ceria) je sypká směs na bázi hrachu určená k obalování a přípravě těst a těstíček. Vyrábí se ve třech variantách, jemná, pikantní a vanilková. I když třeba úplně nenahradí vejce, chuťově je moc dobrá a do různých nákypů a těstíček ji ráda používám. Navíc obsahuje spoustu bílkovin :).
- Vegavajo (Adveni) je směs cizrnové mouky, mletého lněného semínka, škrobu a lecitinu. Na pečení se mi upřímně moc neosvědčilo, těsto se víc lepilo na jazyk.
- Vaječná náhražka REWA od firmy Paleta je vyrobena z modifikovaného bramborového škrobu. Nic zdravého a vystačíte si i s obyčejným škrobem.
- No egg odfirmy Orgran je přípravek na bázi bramborového škrobu a tapiokové mouky. Sama s ním nemám žádné zkušenosti. Je to ale zase jen škrob…
- Vajahit od firmy ASP obsahuje syrovátku a navíc nesplnil limity pro obsah lepku, proto je pro bezlepkovou dietu nepoužitelný.
Na internetu se dají nalézt i návody, jak vyrobit falešný sníh z bílků. Sama jsem to ještě nezkoušela, ale několik tipů přikládám:
- 1/4 lžičky xanthanové gumy, 1/4 hrnku vody; po ustátí může být našleháno
- 2 lžíce agarové moučky se lžící vody – našlehat, zchladit, našlehat znovu
- aquafaba – slitá voda z konzervované cizrny (případně domácí slitá při vaření cizrny). Našleháním poskytne pevný "sníh", který se dá použít dokonce i na pečení sněhových pusinek. Nicméně i když to hezky vypadá a spoustu lidí to určitě nadchne, mám k tomu výhrady. Do vody se při vaření luštěnin dostává celá řada antinutrientů a inhibitorů enzymů, které způsobují obtížnou stravitelnost luštěnin. Nevím, jestli bych se tímto chtěla dobrovolně krmit, i kdyby to byly první veganské pusinky po mnoha letech.
Více o aquafabě si můžete přečíst například v tomto článku: aquafaba.