Co je zač
Teff (milička habešská) je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm.
Proč ho zařadit do jídelníčku
Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, vynikající aminokyselinový profil a vysoký obsah vlákniny. Obsahuje mnohé vitaminy a minerální látky. Má příjemnou oříškovou chuť a je lehce stravitelný, navíc ho díky nízkému glykemickému indexu ocení i diabetici.
Jak ho připravit
Zrníčka teffu nejdříve na jemném sítku propláchněte. Poté je zalijte trojnásobným objemem vody, přiveďte k varu, stáhněte na nejnižší stupeň a duste pod pokličkou asi 15 minut. Přibližně po 10 minutách začněte kaši pravidelně míchat, protože na hladině sice plavou jednotlivá zrnka, ale na dně hrnce se už tvoří hustá kaše a může se připálit.
Pokud chcete zvýraznit přirozenou oříškovou chuť teffu, před použitím ho nejprve nasucho za stálého míchání asi 2 minuty opražte a poté teprve přilijte vodu.
Kromě semínek teffu (světlých a tmavých) lze zakoupit také teffovou mouku.
Obojí distribuuje firma Adveni Medical (www.bezlepkova.com).
K čemu se hodí
- na přípravu sladkých kaší a nákypů
- na přípravu teffové polenty a teffových burgerů
- do jogurtů a přesnídávek
- do dětských příkrmů
- na pečení
Recepty z teffu najdete v sekci Obilniny a pseudoobilniny – Teff.
Teffové zrno je opravdu maličké, až se vám ztratí v dlani
(zdroj http://static1.1.sqspcdn.com)
Titulní obrázek – zdroj: https://www.thehealthy.com/nutrition/what-is-teff/