Co jsou zač
Chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky.
Proč je zařadit do jídelníčku
Chia semínka obsahují 5× více vápníku než mléko (navíc obsahují bor, což je stopový prvek podporující transport vápníku do kostí), 2× více draslíku než banány a 3× více železa než špenát. Jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, antioxidantů a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Chia semínka pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním, přispívají k lepší psychické koncentraci a umí snižovat hladinu krevního cukru, takže jsou výborným pomocníkem při hubnutí. Také mají významný antioxidační a detoxikační účinek.
Chia semínkům se přezdívá „runner food“ (potrava běžců), protože mají schopnost dodat výdrž a vitalitu při dlouhých běžeckých výkonech. Díky své hydrofilní schopnosti průběžně dodávají tělu tekutiny.
Jak je připravit
Chia semínka nevyžadují žádnou další přípravu, hodí se pro přímé použití. Chcete-li připravit chia gel jako náhražku vajec při pečení, namočte chia semínka na několik minut do studené vody. Základní poměr je 1 díl semínek a 10 dílů vody, podle potřeby můžete ale připravit gel hustší nebo řidší.
www.seminka-chia.cz
K čemu se hodí
- příprava chia gelu jako náhražky vajec na pečení
- příprava chia pudinku (recept zde)
- do slaného i sladkého pečiva
- do ovocných i zeleninových salátů (recept např. zde)
- do jogurtů, müsli a kaší (recept např. zde)