Co je zač
Amarant je známý také pod názvem laskavec. Slovo amarant pochází z řečtiny a znamená nesmrtelný. Tuto pseudoobilninu znali již staří Mayové, Aztékové a Inkové. Po dobytí Ameriky se pěstování amarantu téměř vytratilo, zachovalo se jen na odlehlejších místech a ve vyšších nadmořských výškách. V 18. století se pak amarant dostal jako okrasná rostlina do evropských botanických zahrad a odtud až do Asie. O století později se již na svazích Himálaje pěstoval jako plodina pro zrno. Kromě Asie pronikl amarant postupně i do některých oblastí Afriky a Indie.
V současnosti se pěstuje po celém světě, přičemž v oblastech Afriky, Karibiku a Asie se používá především listová část amarantu jako zelenina. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno, které je jen o trochu větší než mák, se používá jako takové nebo se mele na mouku.
Proč ho zařadit do jídelníčku
Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.
Jak ho připravit
Zrníčka amarantu nejdříve na jemném sítku propláchněte. Poté je zalijte 2,5násobným objemem vody, přiveďte k varu, stáhněte na nejnižší stupeň a duste pod pokličkou asi 20 minut. Pokud vám samotný amarant vadí kvůli své chuti nebo vůni, míchejte ho v hmotnostním poměru 1:3 s rýží.
K čemu se hodí
- do salátů a rizot (obdobně jako kuskus)
- zavářka do polévek
- na přípravu sladkých kaší a nákypů
- na přípravu amarantové polenty a amarantových burgerů
- do jogurtů a přesnídávek
- do dětských příkrmů
- na přípravu amarantových „burisonů“ či „popcornu“
- pufovaný amarant či amarantové vločky se přidávají do bezlepkových müsli
- listy do salátů a na přípravu „špenátu“
Nutriční hodnoty (na 100 g)
Energie: 1553 kJ/371 kcal
Bílkoviny: 13.6 g
Sacharidy: 65.3 g (z toho cukry 1.7 g)
Tuky: 7.0 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1.5 g)
Vláknina: 6.7 g
Recepty z amarantu najdete v sekci Obilniny a pseudoobilniny – Amarant.